tiistai 10. joulukuuta 2013

Piparijäätelö / Pepparkaksglass

Niin yksinkertaainen jäätelö mutta aivan taivaallisen makuinen!

Denna glassen är så lätt att göra, men smakar helt underbar!





4 dl kermaa
2 dl maitoa
1 vaniljatanko
1 ½ rkl kanelia
100 g pipareita
3 kananmunankeltuaista
1 ½ dl sokeria

Mittaa kerma, maito & kaneli kattilaan, halkaise vaniljatanko, kaavi siemenet ja lisää kattilaan siemenet ja tangot, kiehauta. Jäähdytä seos, vatkaa kananmunankeltuaiset vaahdoksi sokerin kanssa, vatkaa kananmunaseos sekaisin kerma- maitoseoksen kanssa. Keitä hiljalleen noin 10 min anna melkein kiehua, jäähdytä. Murskaa piparkakut, lisää seokseen kun laitat sen jäätelökoneeseen / pakastimeen. Jos teet jäätelön jäätelökoneella niin anna sen olla jäätelökoneessa niin kauan kunnes seos näyttää valmiilta n. 15-20 min, laita sen jälkeen jäätelö pakkaseen vielä pariksi tunniksi. Jos et tee jäätelökoneella niin käy aina välillä sekoittelemassa jäätelöseosta, anna olla pakastimessa yön yli. korisele piparkakuilla.


4 dl grädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
1 ½ msk kanel
100 g pepparkakor
3 äggulor
1 ½ dl socker

Mät grädde, mjölk & kanel i en kastrull, halvera vaniljstången och skrapa ur frön, tillsätt i kastrullen frön och stången, koka tills den börjar koka dra sen av plattan och låt svalna. Vispa äggulor och socker poröst, vispa aggsmeten med grädde- och mjölkblandningen. Koka blandningen på svag värme ca 10 minuter men låt inte koka, låt svalna. Krossa pepparkakor, tillsätt i smeten när du lägger den i glassmaskinen / i frysen. Om du gör glassen med glassmaskinen så låt den vara i maskinen ca 15-20 min, tills den ser färdigt ut, efter det lägg glassen i frysen, låt vara där ca 2 timmar. Om du gör inte glassen med maskinen så lägg i frysen och rör om glassen då och då, låt vara i frysen över natten, dekorera med pepparkakor.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti