keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Vaniljapullat / Vaniljbullar

Nää on ehottomattomasti parhaita pullia mitä oon ikinä tehny! Resepti on Leila Lindholmin kirjasta ''A Piece Of Cake'' :)





Vaniljapullia.

18 pullaa

1 rkl kardemumman siemeniä
3 dl maitoa 
50 g tuoretta hiivaaa
1 ½ dl hienoa sokeria
½ tl suolaa
150 g pehmeää voita
1 kananmuna
11-12 dl vehnäjauhoja

1. Murskaa kardemumman siemenet morttelissa ja lämmitä maidon kanssa kunnes se on     huoneenlämpöistä, 37 astetta.
2. Murenna hiiva kulhoon ja sekoita maidon, sokerin, suolan, voin ja kananmunan kanssa.
3. Lisää vähän vehnäjauhoja kerrallaan ja työstä venyväksi taikinaksi.
4. Anna kohota kulhossa leivontaliinan alla kaksinkertaiseksi 45-60 minuutin ajan.
5. Tee vaniljakreemi
6. Jaa pullataikina 18 osaan, muotoile pyöreiksi pulliksi ja laita leivinpaperille. Anna kohota 45-60 minuuttia.
7. Laita uuni 200 asteeseen.
8. Täytä pursotuspussi vaniljakreemillä, pursota jokaiseen pullaan kreemiä.
9. Paista pullat kullanruskeiksi ja anna jäähtyä hieman.
10. Voitele pullat sulatetulla voilla ja pyöritä hienossa sokerissa, ilman että sokeria menee vaniljakreemin päälle.


Vaniljakreemi:

5 dl maitoa
1 vaniljatanko
1 ½ dl hienoa sokeria
7 keltuaista
1 ½ dl maissitärkellystä
50 g pehmeää voita

1. Keitä maito vaniljasiementen ja halkaistun vaniljatangon kanssa. Nosta tanko kiehautuksen jälkeen.
2. Vispaa hieno sokeri, keltuaiset ja maissitärkellys valkoiseksi ja kuohkeaksi.
3. Kaada kuuman maidon päälle, sekoita koko ajan.
4. Kaada seos takaisin  kattilaan ja lämmitä, sekoita koko ajan.
5. Kaada kylmään kulhoon kun seos on paksuuntunut tarpeeksi.
6. Sulata voi lämpimään kreemiin, sekoita koko ajan, jatka vatkaamista kunnes kreemi on sileää.
7. Laita kreemi kylmenemään jääkylpyyn tai jääkaappiin.


Vaniljbullar:

Vetedeg:

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl
1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljum, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och lö den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.


Vaniljkräm:

5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 ½ dl strösocker
7 ekologiska äggulor
1 ½ dl majsstärkelse
50 g mjukt smör

1. Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stånger efter uppkoket.
2. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
3. Slå över den heta mjölken under vispning.
4. Häll tillbaka balndningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
5. Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.
6. Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.

18 bullar

1 sats vetedeg
1 sats vaniljkräm

smör till pensling
strösocker

1. Gör vetedegen och vaniljkrämen enligt recepten.
2. Dela degen i 18 bitar, forma dem till runda bullar och lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper,
3. Platta till dem lite och jäs under bakduk till dubbel storlek
1 45-60 minuter.
4. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse med en rundtyll, stick spritsen i varje bulle och fyll dem med lite vaniljkräm.
6. Grädda bullarna gyllene i mitten av ugnen i 7-8 minuter och låt dem svalna något.
7. Pensla bullarna med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar strösocker på vaniljkrämen i mitten.


2 kommenttia:

  1. kan du ändra stilen så att man ser läsa ? :) skulle vara kul att förstå också, ser inte så mycket av den stilen :)

    VastaaPoista