keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Mustikkakeitto / Blåbärssoppa

Blåbärssoppa / Mustikkakeitto



ca 5 dl blåbär
ca 1 l vatten      
socker
potatismjöl


Koka under tiden upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör tills sockret löst sig.
Tillsätt blåbären och koka dem i 3 minuter.
Smaka av och se om det är lagom sött.
Ta lite vatten i botten på ett glas och rör ut potatismjölet samt tillsätt lite i taget under omrörning till blåbären. Tillsätt så mycket så du tycker att blåbärssoppan blir lagom tjock. Tillsätter du för mycket får du blåbärskräm då kan du spä med lite mer vatten och socker samt ev. mer blåbär.
Koka upp blåbärssoppan och låt sedan svalna. Förvara blåbärssoppan i kylen.
Servera blåbärssoppan kall eller varm.



noin 5 dl mustikoita
noin 1 l vettä
sokeria
perunajauhoja


Laita marjat ja vesi kattilaan, keittele kunnes marjoista irtoaa väri (15-20 min), siivilöi marjat pois ja kaada kuuma liemi takaisin kattilaan. Lisää sokeria maun mukaan, sokerin voit laittaa jo alkuvaiheessakin. Siivilöinnin jälkeen lisää tilkkaan vettä pari rkl perunajauhoja, lisää ohuena nauhana keiton joukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti